Arkiv fram till 2015

 

Bild;Tango för en varghona

Tack 

Ylva, Sara och Staffan för en fantastisk söndagseftermiddag på Skärgårdshotellet!


 

Vår bokcirkel

Vi har för närvarande ingen bokcirkel men återkommer med besked om/när när vi startar nästa.

Bokcirkeln på Skärgårdshotellet hösten 2015.

7 sept    ”Livets fest” av Moa Martinson

5 okt      ”Under de gröna ekarna i Sörmland” av Ivar Lo-Johansson

2 nov      ”Smaragden” av Josef Kjellgren

7 dec       ”Rödaste smultron” av Lars Widding

Stort tack till Marita som låter vår bokcirkel hålla till på Skärgårdshotellet!

 


Medlemsbrev januari 2015

Författarbesök på Konstpoolen

Lördagen den 24 januari kl 15.00 kommer författaren Peter Mosskin till Kostpoolen i Nynäshamn för att berätta om sitt författarskap, inbjuden av Nynäshamns Litterära Sällskap.

Peter  Mosskins föredrag, som sker i anslutning till förintelsens minnesdag ”Människovärde och demokrati”, utgår ifrån hans berättelser om ett invandraröde för 100 år sedan då hans farföräldrar immigrerade till Sverige på grund av judeförföljeserna i Ryssland under tsartiden. Trilogin, som innehåller böckerna  Skänk åt den fege en hingst, Glöm inte bort att jag finns och där Stäppen tar slut, har gett honom flera litterära utmärkelser, bland annat Tidningen VI:s litteraturpris (1994) och Ivar Lo-priset (1999).

Peter Mosskin föddes 1945 i Stockholm där han åter är bosatt efter en längre tid i Jämtland. Han säger sig själv vara resenär, radiofrilans, styvmorsmusiker, andragenerationsinvandrare och en storstadsbo på landet. Han debuterade 1968 med Ett par jeans i Medelhavet och har sedan dess skrivit många böcker i olika genrer. Han har också spelat in flera LP-skivor som sångare och låtskrivare i proggbandet ”Gläns över sjö & strand”.  Han har även författat en minibiografi om Cornelis Vreeswijk i CD-boxen ”Mäster Cees memoarer”.

Peter kommer även att ta med sig böcker som du kan passa på att köpa; 50 kr för de inbundna och 30 kr för pocket.

Ingen entréavgift men passa gärna på att bli medlem i Nynäshamns Litterära Sällskap genom att sätta in 100:- kronor på plusgiro 22 1370-0 samt ange namn och mail-adress. Se ”Bli medlem”.

 


Medlemsbrev december 2014

Julen står för dörren och vi vill önska er alla en riktigt fin helg, förhoppningsvis med en bra bok när lugnet infunnit sig.

Vår bokcirkel, som denna gång har ”Nordiska författare” som tema, startar igen på nyåret med Rosa Liksoms roman ”Kupé nr 6”. Alla intresserade hälsas välkomna till Skärgårdshotellet den 2 februari kl 19.00. Övriga böcker och tidpunkter hittar ni på vår hemsida http://www.litterarasallskapet.se  (kanske ni finner något julklappstips där).

I samband med uppmärksammandet av Förintelsens minnesdag, som pågår i Nynäshamn den 24 januari – 29 januari (se Nynäshamns kommun annons ”Visa att du bryr dig”), kommer vår förening att bjuda på ett författarbesök av Peter Mosskin.

Peter Mosskin, som har rysktjudiskt påbrå, är författare till bl a romantrilogin ”Skänk åt den fege en hingst” och ”Glöm inte bort att jag finns” och ”Där stäppen tar slut” där han skildrar ett invandraröde för hundra år sen. Han har även mottagit Ivar-Lo –priset 1999.

Föredraget genomförs på Konstpoolen i Nynäshamn lördagen den 24 januari kl 15.00, i anslutning till vernissagen ”Människovärde och demokrati”. Mer om detta kommer ni att kunna läsa på vår hemsida.

Vi önskar Er en God Jul och Ett Gott Nytt År

Styrelsen

Nynäshamns Litterära Sällskap

 


Medlemsbrev augusti 2014 

På medlemsmötet den 3 juni tog vi det slutgiltiga beslutet att byta namn på vår förening och återtog det namn föreningen hade vid bildandet 2007,  ”Nynäshamns Litterära Sällskap”. 

Direkt efter medlemsmötet bjöds de närvarande på en musik- och poesistund, med många anknytningar till havet. Jens Holmberg och Mirre Malm spelade och sjöng, och Petita Onne läste egna dikter. Anna Åhman läste dikter på temat Havet av Harry Martinsson och Tomas Tranströmer och Jens läste egna dikter. Ulla Tengling bidrog med en dikt av Stig Sjödin och Inga Palmér en gripande berättelse av hennes mamma, Maya Palmér (konstnär, poet och författare) om självupplevda händelser under Finska Vinterkriget.  Föreningen bjöd också på en enkel förtäring i form av paj, dricka och kaffe/te. Som mest fanns strax under 20 åhörare/deltagare. En fin kväll, som fler borde ha fått njuta av! 

Under hösten planerar vi att fortsätta genomföra litterära evenemang av olika slag. Utöver bokcirkeln, som redovisas nedan, kommer vi bl a att tillsammans med Nynäshamns bibliotek genomföra en bussresa i kommunen söndagen den 12 oktober (under kommunens kulturveckor 4-18 oktober) då vi blir guidade till olika intressanta platser där våra Södertörnsförfattare verkat och skrivit om. Mer om detta kommer du att kunna läsa i kommunens programblad som sprids med början vecka 38.

Bokcirkeln på Skärgårdshotellet fortsätter i höst med början måndagen den 1 september.  Programmet fram till jul kommer att innehålla böcker skrivna av  nobelpristagare. Vi börjar med att dela våra läsupplevelser kring Mario Vargas Llosas ”Det gröna huset”. Denna kväll bestämmer vi även titlarna för de kommande måndagarna, 6/10, 3/11 och 1/12.

Du är välkommen att delta även om du inte hunnit läsa den första boken. Känner du någon som ej är medlem men vill delta så går det bra. Medlemmar deltar utan kostnad, ej medlem betalar 100:- kronor per termin.

Vår hemsida är för närvarande inte igång. Vi har beslutat att byta namn och ”webb-hotell” för vår sida och kommer att ge besked så fort den nya sidan är klar. Tills dess ber vi dig kontakta någon i styrelsen om du har någon fråga om vår verksamhet (se adresser nedan).

Med bästa hälsningar

Styrelsen

 


Styrelse Nynäshamns Litterära Sällskap

Kerstin Danielsson/Ordf (ker.danielsson@gmail.com)

Kerstin Bälter Collin/Sekr (kerstin.balter@bredband.net)

Gerty Andersson/Kassör (gerty.andersson@bredband.net)

Anna Åhman/Ledamot

Annika Sjödin/Ledamot

 

Årsmötesprotokoll 20160410

 


 

Moa 1964 – 2014

Programblad kulturveckor 2014