Arkiv 2016 – 2019

Tidigare evenemang


Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2019-11-10-galler-1.jpg

Söndagen den 10 november 2019 hade vi en författarträff på Hantverkargården där Maria Landin berättade om sin bok ”Brott och straff på Södertörn”.

Anders B Jonsson presenterade sedan sina deckare ”Dödligt begär och ”I vattenbrynet” som utspelar sig i Nynäshamnstrakten.

Författarna fick varsitt inramat tryck av Moa Martinssons torp. Besökarna bjöds på kaffe och äppelpaj. Träffen uppskattades mycket av de närvarande.


close up of apple on top of books

På skolavslutningen den 12 juni 2019 delade sällskapet ut två stipendier á 1000 kronor samt diplom till förtjänta elever i avgångsklasserna åk 9 från Viaskolan och Gröndalsskolan. Lärarna i svenska hade valt ut stipendiaterna.


Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är minnen-frc3a5n-fc3b6rr-affisch-a3.jpg

Söndagen den 24 mars 2019 hölls årsmötet på Flamenco Tapas restaurang (f.d. Radiokakan). Därefter bjöds på underhållning. Temat var ”Från en svunnen tid men ändå nära”. Niklas Liljehammar berättade med hjälp av Helen Skoglund om sitt författarskap med utgångspunkt från sina böcker från Sorundatrakten, bl.a. ”Tumstocken”.

Trubaduren Börje Torndal sjöng egna och andras visor med anknytning till Nynäshamn. De fick varsitt inramat tryck med Moa Martinssons torp. Förfriskningar serverades till självkostnadspris. Kvällens evenemang blev uppskattat.


Affisch Poesi och toner

Söndagen den 11 november 2018 hade vi ett arrangemang på Radiokakan där Kenth och Kristina Skafvenstedt bjöd på en proffsig föreställning där de sjöng och spelade tonsatta dikter av bl.a. Nils Ferlin.

Christian Johansson läste därefter egna gripande dikter med döden som tema. Artisterna avtackades med blommor och inramade tryck av Moa-torpet. Välbesökt tillställning som uppskattades.


Färgglada Book Ryggar.jpg

På skolavslutningen tisdagen den 12 juni 2018 delade sällskapet ut två stipendier á 1000 kronor samt diplom till förtjänta elever i avgångsklasserna åk från Viaskolan och Gröndalsskolan. Lärarna i svenska på respektive skola hade valt ut stipendiaterna.


Bild SFI

Söndagen den 18 mars 2018 hölls årsmötet på Skärgårdshotellet.

Efter mötet utdelades priser och diplom samt ett tryck med motiv av Moa Martinssons torp till elever från SFI-klasserna på Nynäshamns kompetenscentrum. Eleverna hade fått i uppgift att skriva en berättelse med rubriken ”Minnen jag vill bevara”.

Alma_Kirlic

Efter utdelningen berättade författaren Alma Kirlic om sin livsresa och läste ur sin bok ”En svensk kändis”. Det är hennes debutroman som handlar om att bli svensk eller inte. Hennes föredrag var mycket uppskattat kanske främst av SFI-eleverna och deras familjer som säkert kände igen sig i beskrivningen av att vara nyanländ i Sverige. Efter det serverades besökarna fruktpaj och kaffe.

Text om evenemanget av Lennart Thunqvist nedan:

Söndagen den 18 mars fick elever från NKC mottaga priser i en berättartävling initierad av Nynäshamns Litterära sällskap. Det var ett  svårt men inspirerande arbete för personalen på NKC och styrelsen  i Litterära Sällskapet att välja ut pristagare bland de ca. 100 berättelser som lämnats in.


”Minnen vi vill bevara” var ett ämne som verkligen engagerade eleverna. Barndomsminnen, första kärleken, flytten och ankomsten till Sverige målades in i beskrivningar från olika kulturer.
Före prisutdelningen kunde vi alla höra författaren Alma Kirlic berätta om sin uppväxt i Bosnien och hennes möte med den svenska skolan och kulturen. Erfarenheter som hon också skriver om i sina böcker..
Det var med en ökad kulturell förståelse och insikt vi alla lämnade Skärgårdshotellet denna söndag.

Elever och personal på NKC vill framföra ett stort tack till Litterära Sällskapet och vi hoppas på ett fortsatt gott samarbete.

Lennart Thunqvist


Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är anders-nystrc3b6m-pressbild.jpg

Söndagen den 12 november 2017 besökte skådespelaren Anders Nyström Skärgårdshotellet, inbjuden av Nynäshamns litterära sällskap. Han har tidigare bott i Lars Widdings trakter i Sorunda och lotsade med humor och inlevelse lyssnarna i Widdings litterära värld, bl.a. Sorundasviten. Kaffe/te och fruktpaj med vaniljsås serverades till självkostnadspris.


Årsmötet hölls söndagen den 2 april 2017 på Skärgårdshotellet. Efter mötet hade sällskapet en välbesökt aktivitet med afternoon tea och författarmöte med Christina Rickardsson som skrivit den uppmärksammade boken ”Sluta aldrig gå”. Boken, som är en biografi, handlar om hur det är att bo sina första år i en grotta, att leva som gatubarn i en kåkstad till Sâo Paulo i Brasilien och att därefter flytta tillett helt annat liv i västerbottniska Vindeln.


På skolavslutningen den 9 juni 2017 delade sällskapet ut två stipendier á 1000 kronor och diplom till förtjänta elever i avgångsklasserna på Viaskolan och Gröndalsskolan. Lärarna i svenska på respektive skolor hade valt ut stipendiaterna.


Söndagen den 27 januari 2017 arrangerade sällskapet i samband med Förintelsens minnesdag ett författarmöte i Nynäshamns bibliotek med Bernt Hermele. Han har bl.a. skrivit boken ”Judejävel” om sin judiska identitet. Inför en fullsatt konstsalong berättade Bernt om sin uppväxt i en judisk familj i Stockholm.